Historie

Pestkoppenactie 1984

De Goudse Schouwburg en de aangrenzende zaal Kunstmin dreigt op 1 juli 1984 definitief de deuren te sluiten. De slechte conditie van de gebouwen is een feit, maar de Goudse bevolking klaagde niet, er was weinig alternatief voor cultuur in de stad. De plannen tot sluiting smeekten om passende actiemaatregelen vanuit het culturele leven van Gouda. Op 9 februari 1984 kopte de Goudsche Courant: “Vreemde vogel in raadszaal” en deed verslag van het geruisloos verschijnen van een pestvogel toen de raadscommissie voor welzijnsbeleid vergaderde. Alvorens raadslid Els Schouten in de rondvraag een vraag omtrent zijn verschijning wilde stellen was de vogel weer gevlogen. De kranten stonden die week bol van vraagtekens over de geheimzinnige ‘stomme’ pestkoppen die overal in de stad de kop opstaken. Er werd gekeken, gestaard en vooral gezwegen door de actieleden achter de maskers.

Op zaterdag 18 februari werd het raadsel rond de pestkop onthuld via onder andere de Rijn & Gouwe: “Pestkop laat masker vallen”. Met een stille tocht door de stad eindigden de pestkoppen hun actie voor het behoud van de schouwburg. De stoet werd voorgegaan door de in doodgraverskleding gehulde Cor Huisman van de Goudse Komedie. Het initiatief en de coördinatie van de actie was in handen van actieve en strijdlustige leden van diverse Goudse toneelverenigingen gebundeld in het SGAT en het ATP. Namens de Goudse Komedie waren actief in de actie: Joop en Tiny Laan, Bernadette van Oosten, Hilda Vergeer, Jan Bergers, Cor Huisman en Paula Hagenaars. De actie had wel degelijk succes en de plannen voor een nieuw schouwburgcomplex was een feit. De financiering kwam uiteindelijk ook rond en de bouw kon beginnen.
In augustus van het jaar 1984 wordt een nieuw onderkomen gevonden aan de Groeneweg in een oude school.

Het SGAT wordt een officiële vereniging en verbouwt de ruimte tot decorcentrum, opslag- en repetitieruimte. Geld is er niet, dus wordt alles gebouwd met oude materialen en gesponsorde goederen. Het 5 meter lange silhouet van Gouda (ooit gebruikt door Piet van de Berg in de revue ´A la carte´) sierde de geverfde egale muren. Op dit moment is het silhouet nog steeds te bewonderen door alle artiesten van de Goudse Schouwburg, aangezien deze aan de muur van het artiestencafé prijkt. Burgemeester Broekens verklaart op vrijdag 7 september de ´Bühne´ voor geopend.

Ter ere van de feestavond in Het Trefpunt van de Bouw- en Houtbond fnv speelt de Goudse Komedie op 19 oktober het blijspel ‘ Je moet er niet mee spelen’ . Dit stuk is eerder dat jaar (eind april) al in Schouwburg ten tonele gebracht. Op 18 februari 1985 zal het stuk nogmaals worden opgevoerd, nu voor de Culturele Commissie van de Stichting Dienstverleningscentrum in Waddinxveen. In het Anne Frankcentrum wordt tot op de dag van vandaag nog met grote regelmaat opgetreden door de vereniging.

Goudse Komedie wint eerste prijs toneelwedstrijd!!

In gebouw De Brug in Reeuwijk wordt de toneelwedstrijd gehouden en gewonnen door de Goudse Komedie. Burgemeester Broekens reikte de prijs uit. De jury, bestaande uit Jan Heus, Linda Mol en Gerry van Ellinckhuyzen, beoordeelde de voorstelling ‘En krijgen is de Kunst’ als beste uit de reeks van 14 voorstellingen. Naast de wisselbeker mocht de Goudse Komedie het winnende toneelstuk op 14 september nog een keer spelen tijdens een galavoorstelling in de Goudse Schouwburg en opent daarmee het theaterseizoen 85-86. Tiny Laan (Goudse Komedie) werd dat jaar uitgeroepen tot actrice van het jaar. De Goudsche Courant kopt op 16 september: “Staande ovatie voor optreden Goudse Komedie”.

Op 13 november 1988 bestaat de Goudse Schouwburg 75 jaar. Speciaal voor dat jubileum heeft Nel Oskam een bijzondere rij voorstellingen geboekt. Als klapper op de vuurpijl staat op 14 november Wall Street Crash op het programma. Een schitterende show uit Londen die speciaal voor Gouda de Nederlands tournee met 1 dag hebben verlengd. De Goudse toneelverenigingen dragen ook hun steentje bij en de Goudse Komedie speelt een aangepaste versie van het blijspel “Principes”, dat 75 jaar geleden gespeeld werd toen de Schouwburg voor het eerst haar deuren opende.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6